Tuesday, April 15, 2014

Tips for brukere av Airbnb, Wimdu, Roomorama etc

 
Tjenester som Airbnb og lignende har vokst enormt de siste årene, og har nå flere millioner brukere på verdensbasis. Jeg har selv brukt slike tjenester i over 3 år, og på denne siden har jeg samlet noen nyttige tips basert på egne erfaringer, både som Airbnb leietaker og som Airbnb vert.

Gå direkte til:
Tips for Airbnb verter
Tips for Airbnb leietakere
Se også: 10 Airbnb-lignende konsepter
Se også: Verdens 10 vakreste Airbnb listinger

Eller les mer om Airbnb under:
 
Hva er Airbnb?
Airbnb er en tjeneste hvor man kan leie hus, leiligheter eller rom direkte fra private. Prisene er ofte mye lavere enn hoteller og hosteller i samme område og man kan bli kjent med lokale verter fra hele verden. Man kan også tjene gode penger på å leie ut ekstra rom eller bosteder selv for kortere eller lengre perioder - det er ingen forpliktelser.

Er du ikke medlem av Airbnb? Du kan bli medlem via linken under, det koster ingenting og er helt uforpliktene, og bruker du min personlige invitasjonslink får du også et gavekort på 150 kr som du kan benytte neste gang du bestiller reise ;)


Her kan du bli medlem av Airbnb + få verdikupong ;) 


Tips for Airbnb leietakere:


1) Sjekk alltid reviews (tilbakemeldinger) fra tidligere gjester. Når gjester sjekker ut, blir de bedt om å legge igjen en kommentar og gi en rating fra 1-5 stjerner om oppholdet. Disse kommentarene kan gi mye verdifull informasjon i tillegg til selve beskrivelsen. Velg også et bosted med mange tilbakemeldinger - jo flere jo bedre :)

2) Se nøye etter hva som er inkludert - og kanskje enda viktigere - hva som ikke er inkludert. Noen tips:
  • Er rommet låsbart?
  • Finnes det parkeringsplass i nærheten?
  • Ligger boligen langt fra næmeste kollektivknutepunkt?
  • Finnes det butikk i nærheten?
  • Er internett / WIFI inkludert, og hvor raskt er nettet?
  • "Fullt utstyrt kjøkken", hva innebærer det?
  • Finner du ikke svar på det du lurer på kan du alltids sende en melding til verten og spørre.

3) Sjekk alltid flere alternativer og ikke vær redd for å prute litt, særlig om det er mange ledige rom eller leiligheter i samme område. Sjekk også alternative sider til Airbnb. Jeg har noen ganger funnet nøyaktig det samme rommet / leiligheten billigere på andre sider. Dessuten varierer det endel hvor mye de ulike sidene tar i gebyr. Gjør gjerne et søk på flere sider og sammenlign. Her er noen alternative konsepter til Airbnb:

Roomorama
Wimdu
Flipkey
Holidaylettings

Er du bevisst på pris, gjør gjerne også et søk med en prissammenligningstjeneste - Airbnb er ofte billigere enn hoteller og hosteller i samme område, men ikke alltid ;)

Tips for Airbnb verter / utleiere:


1) Bilder selger

Når du legger inn annonse, gjør din flid med å ta profesjonelle bilder. Bildene er det første folk ser og det hjelper ikke hvor pen utleieligheten din er om det ikke kommer fram på bildene.


2) Tilby det lille ekstra

Det heter at forventnig er alle skuffelsers mor. I motsatt fall kan du virkelig overraske folk positivt ved å tilby det lille ekstra de ikke forventet på forhånd. Sett inn friske blomster, litt frukt eller sjokolade, kaffe og te etc, dette vil gjestene dine definitivt sette pris på.

3) Resturantanbefalinger

Et annet tipr for airbnb verter er å lage en liste over restauranter og spisesteder i næområdet. I løpet av mine 3 år som Airbnb vert, er det følgende spørsmål som har dukket opp oftest: "Do you know a good place to eat". Lag en liste over gode spisesteder i ditt nærområde som du legger fram til gjestene.

4) Kart og rutetabeller

I likhet med liste over gode resturanter bør du ha kart og rutetabeller tilgjengelig som gjesten kan ta med seg.  

5) Henting gjestene dine på nærmeste stasjon

Hvis du har reist mye, vet du sikkert hvor frustrerende det er å prøve å finne fram på et fremmed sted. Hvis du er på nytt sted, er leting etter adresser det siste du vil bruke tiden din på. Min erfaring er at gjestene setter uendelig stor pris på å bli hentet ved nærmeste stasjon. Mange har også mye de bagasje de kunne trenger hjelp med.

6) Tips for airbnb utleiere - sjekk om du har riktig forsikring

Airbnb tilbyr i utgangspunktet en forsikring som dekker eventuelle skader i forbindelse med utleie. Men i tillegg kan det være lurt å ha en innboforsikring som også dekker skader i forbindelse med utleie, da en vanlig innboforsikring normalt ikke vil dekke dette. Sjansen er liten for at noe vil skje, men om noe skulle skje er det best å være på den sikre siden ;)

7) Pass på skatten ved Airbnb utleie

Ifølge dagens regler (2014) kan du leie ut størstedel av boligen din skattefritt så lenge det ikke overstiger 20 000 kroner per år. Passerer du 20 000, blir HELE beløpet skattepliktig. Men leier du ut mindre enn 50% av boligen din er du ikke skattepliktig. For oversikt over enhver tid gjeldene regler kan det være lurt å kikke innom Skatteetaten sine sider for å orientere seg. 


Se mer utfyllende liste over tips for Airbnb verter her


Andre sider hvor du også kan annonsere boligen din gratis:
Flipkey by Tripadvisor
Roomorama 
Se også:  10 alternativer til Airbnb 


Finner du tipsene nyttige ? Besøk utleiesiden min på Facebook og trykk like, det hadde jeg satt stor pris på :

No comments:

Post a Comment