Wednesday, January 14, 2015

Er Airbnb lovlig?


Slik sjekker du om du leier ut lovlig via Airbnb


Er Airbnb lovlig?

Airbnb har blitt en svært populær tjeneste for de som søker billigere og alternativ overnatting og har millioner av brukere over hele verden. Men er Airbnb lovlig?

Les også: 

Airbnb er ulovlig i noen byer

I noen byer som f.eks New York eller Amsterdam er det etter press fra hotellnæringen satt begrensninger fra myndighetene på korttidsutleie via Airbnb. I Norge kan man fremdeles fritt leie ut via Airbnb, men pass på følgende:

Skatteregler på utleie via Airbnb og lignende tjenester

Ifølge gjeldene norske utleieregler (2015) kan du leie ut inntil 50% av boligen din skattefritt, dette omfatter også utleie via Airbnb. Du må passe på at verdien av utleien ikke overstiger 50% av boligens totale utleieverdi, ellers blir hele utleiebeløpet skattepliktig. Holder du deg innefor disse grensene er det fullt lovlig å leie ut et rom eller en del av boligen via Airbnb.Leier du ut hele leiligheter på intensiv korttidsbasis via f.eks Airbnb kan virksomheten defineres som næringsinntekt. Skatte- og utleieregler kan imidlertid endre seg raskt, så vi anbefaler å alltid sjekke gjeldene regler før man leie ut via Airbnb og lignende konsepter.


Airbnb utleie i borettslag og selveierleiligheter

Mange borettslag har klare begrensninger på utleie på korttidsbasis via tjenester som Airbnb og lignende konsepter. Om du vurderer å leie ut via Airbnb bør du derfor sjekke hvilke regler som gjelder i ditt borettslag. Eiere av selveierleiligheter står som regel noe friere.

Airbnb og framleie

Leier du leilighet må det avklares med huseier om utleie via Airbnb og annen type framleie er tillatt.

Vurderer du å leie ut via Airbnb? Flere tips og råd

Leier du ut via Airbnb og lignendene konsepter, sjekk alltid gjeldende regler for skatt, utleie etc på skatteetaten.no og med styret i ditt borettslag eller eier av eiendommen. Holder du deg innefor reglene kan du trygt tjene gode kroner på å leie ut til reisende - det kan være både lønnsomt og gøy.

Visste du forresten at det finnes firmaer som spesialiserer seg på å hjelpe Airbnb verter med tjenester som vask, henting av gjester, administrasjon av konto osv? Se en oversikt over slike tjenester her

Les også:

No comments:

Post a Comment